Det bästa Sverige har att erbjuda kring elbåtar på samma ställe!

Hamnen.se har uppmärksammat att Sverige ligger i framkant kring utvecklingen av elbåtar och vill bjuda in de främsta aktörerna för visningar, test, reportage, presentationer och debatt - två fullspäckade och riktigt roliga dagar.

10123 Artboard 1 1500x 100

Hamnen.se håller Electric Boat Show på Lidingö 22-23/10.

Hamnen.se har uppmärksammat att Sverige ligger i framkant kring utvecklingen av elbåtar och vill bjuda in de främsta aktörerna för visningar, test, reportage, presentationer och debatt - två fullspäckade och riktigt roliga dagar.

Strana Electric Boats är inbjudna och kommer visa, prata och debattera om vår Strana 23 som vi släppte på marknaden sommaren 2022. Vi kommer dessutom ta med en helt rykande färsk nykomling som breddar oss in i ett nytt segment, utan att tappa fokus från våra kärnvärden som elektrifiering, energieffektivitet, och smarta hållbara lösningar. Nykomlingen som är ett superintressant samarbete presenteras i separat utskick.

Vad är det som är speciellt med elbåtar i allmänhet, och Strana 23 i synnerhet? - som vi kommer fokusera på eventet.

Den centrala och största anledningen till att elektrifiera båtbranschen är förstås att komma ifrån de fossila bränslena och få bort utsläppen från denna "smutsiga" bransch. 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten. Så mycket släppte svenska fritidsbåtar ut år 2019 enligt en rapport från Transportstyrelsen. I jämförelse med bilbranschen, som varit fokuserad på minskad förbrukning många år innan elektrifieringen tog fart, så har fritidsbåtar inte haft detta fokus ännu, utan större motorer och högre fart har i hög grad premierats.

Elektrifiering räcker dock inte.

En elmotor behöver energi, och som vi lärt oss senaste tiden så är elektrisk energi inte oändlig och inte heller alltid ren. För Strana har det därför varit viktigt att våra produkter är energismarta. Det betyder exempelvis att vi fokuserat på att våra skrov måste vara optimerade för energieffektivitet och att räckvidd är viktigare än fart.Skrovet till Strana 23 är designat av Ocke & Ted Mannerfelt, som sedan 80-talet designat båtar för offshore racing och 25 världsmästerskapstitlar värnar om förståelse för effektiva skrov. Båten är därför optimerad för eldrift och för en maxfart på 15knop utan att plana - och vi vill hävda att vår "räckvidd/fart-ratio" endast överträffas av foilande båtar.Eller som Hamnen.se sa när de testade Strana 23 i somras: "Vi slänger räckviddsnojan överbord."

Energieffektivitet och "slowboating" gör också att vi kan använda relativt små batteripaket och fortfarande ha mer än väl räckvidd för att täcka behovet av en dags-, badbåt som Strana 23 är. Vårt stora batteripack är på 28kWh, och i en marchfart i 6knop kommer man närmare 60 Nautiska mil. Laddning sker via vanliga elnätet och laddar upp batteriet över natten för nästa äventyr.

En "bi-effekt" av eldrift är också tystnaden, avsaknad av lukt och känslan när man åker i eller badar runt båten - Harmonin kan vara beroendeframkallande :-)

Elektrifiering medför också nya sätt att göra båtägandet intelligent & hållbart

En viktig pusselbit är Strana appen, som är nyckel, säkrar laddning samt ger all nödvändig kontroll och statistik för båten under drift eller i hamn. En annan pusselbit är det faktum att fritidsbåtar används väldigt sällan och till största delen av året ligger i hamn eller i förvaring. Detta skapar två viktiga möjligheter till intelligenta hållbara lösningar, nämligen delning av båt och batterier som energilager när de inte brukas. Förutom de hållbara aspekterna, har dessa två funktioner väsentliga möjligheter till ekonomisk vinst.

Appfjader news

Delning av båt & Båtpooler
Delningsfunktioner är hållbart eftersom de möjliggör att flera delar på resurser, material och tillverknings effekter. För båtar innebär det också minskat behov av båt- och lagringsplatser, men också minskat behov av skadliga ämnen som används till exempelvis bottenmålning och underhåll etc.

Appen har haft med enkel nyckeldelning sedan första utgåva, men till säsongen 2023 lanseras en inkluderad båtpoolsfunktion där exempelvis en bostadsrättsförening kan äga en båt och låta medlemmarna boka in sig på tider, där nyckeln till båten blir tillgänglig för användaren endast vid den bokade tiden. Vi är väldigt stolta över denna feature och tror användningsområdet är enormt.

Smart laddning och Batterier som energilager

Strana har haft detta med som fokusområde sedan starten, först nu har det dock börjat bli greppbart och högaktuellt för de flesta.
Hård- och mjukvara utveckling pågår fortfarande samtidigt i dialog med nätbolag och kommuner etc. Men funktionen finns och vi känner oss trygga med att lansera detta, som första båtbolag, för våra kunder till säsongen 2023. Smart laddning kommer integreras i appen i år. Väldigt stora möjligheter/ fördelar för miljön och ekonomin finns, men bilden nedan förklarar bäst var vi siktar.

Stranajobbar